Az alábbi szabálymódosítás segítségével minden játékosnak ugyanannyi esélye van Küldetések teljesítésére, és a többiek haladásának megakadályozására. A Küldetések ugyanis nem titkosak többé, és a résztvevők egy közös Küldetéskészletből válogathatnak, amikor Győzelmi Pontokat szeretnének szerezni.

 Ezt a választható szabályt használhatjátok minden olyan partihoz, amit a Harc a hatalomért vagy a Teljes háború játékmódok alapján játszotok!

A szabályváltozat azért kapta ezt a címet, mert a játék során minden résztvevő pontosan láthatja, miként tud bármelyik Ház Győzelmi Pontokat szerezni, így tisztán követhető az út, ami a győzelemhez vezet – és a látható utat könnyebb eltorlaszolni…

 A Küldetéskészlet lényege

 Ha alkalmazzátok az Út a győzelemhez választható szabályt, akkor a játékosok nem kapnak Küldetéskártyákat sem a játék elején, sem a későbbi körökben. A Küldetéspakliból a játék elején húztok lapokat, ezeket mindenki által jól látható helyen kell tartani, ez lesz a résztvevők közös Küldetéskészlete. Csak azokat a Küldetéseket lehet teljesíteni, amiket itt láttok, így mindenki pontosan tudhatja, hogy melyikre van esélye neki vagy az ellenfeleinek, és ezek alapján az információk alapján határozhatja meg a stratégiáját. A Küldetéskészlet a játék során frissül majd, ezáltal minden körben új helyzet áll elő, amihez alkalmazkodnotok kell.

A játék előkészítése

Minden szabály és előkészületi lépés érvényben marad, ami a szabálykönyvben szerepel, az alábbiakat kivéve:

  • A játékosok a játék elején nem kapnak Küldetéskártyákat.
  • Saját Küldetéskártyájuk a későbbiekben sem lehet.
  • Miután mindenki elhelyezte valamennyi kezdeti seregét a táblán, létre kell hozni a Küldetéskészletet: ehhez húzzatok a Küldetéspakli tetejéről kétszer annyi lapot, mint ahányan játszotok, és arccal felfelé tegyétek ki őket egymás mellé az asztalra!

 

Küldetéskészlet 4 játékosnál

 

A Küldetéskészlet használata a játék során

 Minden szabályt a szokásos módon kell használni, kivéve a Küldetések megoldására és újak húzására vonatkozó előírásokat. A Küldetések megoldásánál, a Küldetéskészlet kezelésénél, illetve az új Küldetések játékba kerülésénél így kell eljárnotok:

  • A Küldetéskészlet bármelyik Küldetését teljesítheti bármelyik játékos (figyeljetek arra, hogy továbbra is érvényes az alapszabály: egy körben csak egy Küldetést lehet teljesíteni).
  • Ha egy Küldetést teljesít valaki, akkor az adott Küldetést a dobott lapok közé kell tenni, és a Küldetéspakli legfelső lapját kell a helyére kirakni, innentől ez a Küldetés is megoldható bárki számára.
  • Bármelyik játékos dönthet úgy, hogy a saját körében, a „kártyák vásárlása” fázisban lecserél egy neki nem tetsző Küldetést a készletből. Ilyenkor fizet 200 aranyat a banknak, eldob egy kint lévő Küldetéslapot, és a helyére teszi a Küldetéspakli legfelső lapját. Ezt egy körben egyszer lehet megtenni, és az adott körben kitett új Küldetés természetesen ugyanúgy teljesíthető, mint bármelyik másik. Így mindig pontosan kétszer annyi Küldetés van a Küldetéskészletben, mint amennyien játszotok, és minden játékosnak körönként megvan az esélye arra, hogy változtasson a kint lévő lapokon. Ezért pont annyit fizet, mintha a hagyományos játékszabályok szerint Küldetést venne magának.
  • Ha elfogytak a Küldetéspakli lapjai, akkor egyszerűen újra kell keverni a dobott lapokat, és így új Küldetéspaklit létrehozni.
  • A Küldetések teljesítése teljesen a hagyományos szabályok szerint megy (Győzelmi Pontok jelzése).
  • FONTOS KIVÉTEL: Minden Küldetést úgy kell teljesíteni, ahogyan rá van írva, kivéve azokat, amelyek így szólnak: „Legyen 500/1000/1500/2000 aranyad.” Ezeknél a Küldetéseknél nem elég, ha a játékos a Küldetés teljesítésének pillanatában rendelkezik ennyi pénzzel, a feladat teljesítéséhez az adott összeget be kell fizetni a bankba. Tehát az összeg befizetése után kapja meg a játékos a megfelelő számú Győzelmi Pontot, dobja el a Küldetéskészletből az adott lapot és húz helyette újat. Ezt a szabályt azért vezettük be, mert ezt a típusú Küldetést nagyon könnyű teljesíteni, és ezt megkönnyíti, hogy nem nekünk kell kihúzni/megvenni az ilyen Küldetéseket a pakliból, hanem sok más lap mellett alapból kint lehetnek.

Minden egyéb tekintetben a Harc a hatalomért vagy a Teljes háború játékmód szabályai szerint zajlik a játék.

Küldetéskészlet 5 játékosnál

 

Út a győzelemhez: a szabályváltozat hatásai

 Ennek a kiegészítő szabálynak köszönhetően igazságosabb lesz a küzdelem, és kevesebb lesz a szerencse szerepe a játék során. Nem kell megküzdenünk azzal a nehézséggel, hogy szerencsétlenül húzunk a játék elején, aztán körökön át fizetünk 200 aranyakat azért, hogy végre valami megoldható Küldetést szerezzünk.

Mivel mindenki látja a Küldetéskészlet lapjait, könnyebben meg lehet akadályozni ellenfeleink terveit: Mesterkártyák vagy Karakter-képességek kijátszásával, bizonyos Területek megerősítésével vagy elfoglalásával megnehezíthetjük a Küldetések teljesítését mások számára.

Fontos – ám kétélű – taktikai fegyver lehet a Küldetések lecserélése is, hiszen nem csak akkor dobathatunk el egy kint lévő Küldetést a készletből, ha mi az helyett másikat szeretnénk megoldani, hanem akkor is, ha azt szeretnénk, hogy a körben utánunk következő játékosok az adott Küldetést ne tudják teljesíteni. Persze rögtön húznunk kell az eldobott lap helyett egy másikat, amivel ellenfeleink egy része akár jobban is járhat. Érdemes mérlegelni, hogy mikor, miért cserélünk le egy-egy lapot a Küldetéskészletből, mert minden ilyen akció 200 aranyunkba kerül.

Szintén fontos szempont, hogy amikor teljesítünk egy Küldetést, akkor az a dobott lapok közé kerül, és húznunk kell helyette egy újat. Így teljesen biztos, hogy az általunk megoldott Küldetést az utánunk következő játékosok már nem tudják teljesíteni. Néha célszerű mások elől „elhappolni” egy-egy olyan feladatot, ami nekünk esetleg kevesebb Győzelmi Pontot hoz, mint a többi megoldható Küldetés, de mégis jobban járunk, mert ellenfelünk körében ez a Küldetés már nem lesz ott, így lemarad egy neki biztosan teljesíthető feladatról.

 

A Győzelmi Pontokat az alapszabály szerint jelöljük

 

Az Út a győzelemhez opcionális szabály, amiben az a jó, hogy új színt visz a Trónok Harca Rizikó játékmenetébe, és tetszőlegesen kombinálható más alternatív szabályokkal! Honlapunkon számos hasonló írást jelentetünk meg, hogy minél több játékmódot és stratégiát kipróbálhassatok.

Aki megveszi a Trónok Harca Rizikót, az sosem fog unatkozni!