Eddigi tapasztalataink alapján a Trónok Harca Rizikó – más társasjátékokkal ellentétben – két játékos esetén is izgalmas küzdelmet jelent. Az Essos táblán a Targaryen és a Ghiscari ház próbálhatja megragadni a hatalmat.

A játékszabály szerint mindkét játékos 12-12 Területet birtokol, 10 Terület pedig semleges erőkhöz tartozik, akik csak saját földjeiket, városaikat védelmezik, de nem támadnak. Minden semleges Területre 2 sereget helyezünk el a játék kezdetén, valamelyik westerosi ház katonáit használjuk erre a célra. Ezek bármelyik játékos ellen védekeznek, de nem jelentenek komoly ellenállást, hiszen nem kapnak erősítéseket a kör elején, így csak minimális esélyük van egy nagyobb invázió esetén. Ez azt eredményezi, hogy rövid időn belül eltűnnek a térképről a semleges erők, és a két játékos hadai maradnak csak a porondon. Az alábbi képek szemléltetik az alapszabály által előírt erőviszonyokat:

Semleges seregek 10 területen

Semleges seregek 10 területen

A játék kezdetekor 10 Területen állnak semleges (jelen esetben sárga színű) seregek. Bármelyik játékos megtámadhatja őket, nem mozdulnak, csak védekeznek.

Csökkenő semleges jelenlét

Csökkenő semleges jelenlét

Néhány körrel később a semleges erők már nem számítanak tényezőnek, katonáik és Területeik jó részét elveszítették, nem akadályozzák a játékosok házait semmiben.

Ha izgalmasabb, fordulatosabb – és persze sokkal nehezebb – játékmenetet szeretnénk, érdemes egy alternatív szabályt bevezetnünk. Ezzel az igen egyszerű újítással a semleges Területek valódi kihívást jelentenek mindkét játékos számára. A szabály a következő:

Ha egy játékos a saját körében bármilyen okból seregeket helyez el a táblán, ellenfele azonnal erősítést tesz fel a semleges seregek számára. A semleges erők pontosan feleannyi sereget kapnak (lefelé kerekítve, ha az eredmény kisebb, mint 1, nem kapnak semmit), mint amennyit a játékos feltett. Ezeket a seregeket haladéktalanul el kell helyezni a táblán, MIUTÁN a játékos befejezte saját katonáinak felpakolását. A semleges seregeket ellenfele tetszés szerint helyezheti el a semleges Területekre. A semleges seregek erősítése minden esetben KÖTELEZŐ. Ha valamelyik játékos nem a saját körében tesz fel seregeket a táblára (például ellenfele körében kijátszott Mesterkártya segítségével), akkor a semleges erők nem kapnak katonákat.

Lássunk néhány példát: a Targaryen játékos saját körében erősítésként 8 sereget helyez el. Amint ezzel végzett, a Ghiscari játékos azonnal feltesz 4 semleges sereget, melyeket tetszése szerint oszthat el a semleges Területek között. Ezek után a Targaryen játékos kijátszik egy Mesterkártyát, amivel további 3 sereghez jut. Miután ezeket feltette, a Ghiscari játékos azonnal elhelyez 1 további semleges sereget (a 3 lefelé kerekített fele 1). A következő kör elején a Ghiscari játékos több forrásból (rendes erősítés, Régió bónusz, Területkártya-szett beváltása) összesen 18 sereget rak fel, így a Targaryen játékos 9 sereggel erősíti meg a semleges Területeket. A Ghiscari játékos ezek után megtámad egy, a Targaryen ház birtokában lévő Területet, a védekező játékos egy Mesterkártya segítségével azonnal feltesz 2 sereget a megtámadott Területre. A semleges erők ezúttal nem kapnak semmit, mert a Targaryen játékos nem a saját körében tett fel seregeket. 

Számos taktikai lehetőséget rejt ez a szabályváltozat. Legfontosabb eleme az, hogy a semleges erők sokkal tovább maradnak a táblán, valamint lényegesen nagyobb kihívást jelentenek a játékosok számára. Mivel a semleges seregek elhelyezésére a cselekvő játékos seregeinek felpakolása után kerül sor, a játékosok akadályozni tudják egymás terveit azzal, hogy mindig azokat a Területeket erősítik meg, ahová ellenfelük szerintük esetleg inváziót jelentene be. Komoly dilemma az is, hogy a semleges seregeket kötelező valahová feltenni, tehát azok idővel mindkét játékos terveit és küldetéseit komolyan képesek megnehezíteni. A semleges Területek szolgálhatnak pajzsként a másik játékossal szemben (hiszen a mögöttük lévő Területeinket nehezebb támadni), alkalmasak arra, hogy megakadályozzák egy-egy Régió teljes elfoglalását, valamint azt is befolyásolhatják, hogy mikor játszunk ki egy Mesterkártyát (ha nem szeretnénk erősíteni a semleges seregeket, akkor ellenfelünk körében érdemes). Idővel nagyon komoly erőket halmozhatnak fel a semleges csapatok a táblán, bevehetetlen Területeket létrehozva. Ne feledjük, hogy az ellenfél akadályozására feltett semleges seregek később nekünk is okozhatnak gondokat, és maguktól sosem fognak eltűnni…

Ha úgy érezzük, hogy ezzel a szabállyal a semleges frakció túl erős lenne, alkalmazhatjuk az alábbi könnyítést: a semleges erők csak a kör elején járó játékosi erősítés (Területek + Várak száma/3 sereg + az esetleges Régió Bónuszok) felét kapják meg. Ebben az esetben a Területkártyák beváltásából, Mesterkártyákból, képességekből származó játékosi csapatok után a semleges fél nem kap semmit.

Példa a könnyített szabályváltozat esetén: a Ghiscari játékos 6 sereget kapna a köre elején (ebből 5 a Területek és Várak száma miatt jár, 1 pedig Régió Bónusz miatt), de bevált egy Területkártya-szettet is, amivel további 4 sereghez jut. Így 10 sereget helyez el a táblán. A Targaryen játékos ezek után megerősíti a semleges csapatokat 3 sereggel (ez a Ghiscari ház rendes erősítésének fele, a beváltott szett után nem jár katona a semleges erőknek).

Ha szeretnétek megnehezíteni az Essosért folytatott küzdelmet, próbáljátok ki ezt! Már a könnyített verzió is számos érdekes pillanatot és újragondolt stratégiát jelent! Ha pedig szenvedni akartok, használjátok a teljes szabályváltozatot, ahol a semleges városállamok komoly katonai tényezővé nőhetik ki magukat!