Miről szól a Trónok Harca Rizikó?

A társas a sorozatból ismerős képi világgal (címerek, karakterek, figurák) jelent meg, így önmagában is egy nagyon szép TH gyűjtői kincs, de nem ez a lényege.
Az egész játék Martin REGÉNYEIRE épül, így sokkal logikusabb, következetesebb és kiegyensúlyozottabb, mint az HBO történetvezetése volt (különösen az utolsó évadokban).


A játék közvetlenül Robert Baratheon halála után kezdődik, amikor a különböző Nagy Házak megpróbálják megszerezni maguknak a Vastrónt. A háború elkerülhetetlen, és a játékban nem csak Westeros, hanem Essos is jelentős szerepet kapott, hiszen akár a teljes Trónok Harca regényfolyamot a saját ízlésünk szerint játszhatjuk újra a Keskeny-tengeren át történő inváziókkal és a Rabszolga-öböl lelketlen urainak legyőzésével (vagy éppen az ő diadalukkal)!

Minden nagy Házat játékosok irányítanak, és az első regényben (sorozat-évadban) megjelenített felállásból kezdődik a küzdelem. Innentől viszont nincs megkötve a játékosok keze: bárkivel szövetkezhetnek, bárkit elárulhatnak, bármit megtehetnek azért, hogy ők nyerjék meg a Trónok Harcát.

Mi van (és mi nincs) a Trónok Harca Rizikóban?

7 játszható nemes Ház a saját egyedi karaktereivel, seregeivel és képességeivel, a játékosok a következő Házak közül választhatnak: Stark (vezetői: Eddard és Robb), Baratheon (vezetője: Stannis), Lannister (vezetője: Tywin), Tyrell (vezetője: Renly Baratheon, de erre még visszatérünk), Martell (vezetője: Doran herceg), Targaryen (vezetője: Daenerys) és Ghiscari (vezetője igazából nincs, ez a frakció az essosi rabszolgakereskedők városállamait fogja össze).

 

A játékban Westeros és Essos térkép-táblái és rengeteg további kiegészítő kapott helyet: különleges katonai egységek, aranypénzek, kártyák, dobókockák, eredményjelző táblák, küldetések, stb.

 

A játék teljes egészében a Vastrónért folytatott harcra fókuszál, ezért NINCSENEK benne az Éjszakai Őrség, a Vadak vagy a Mások harcosai, Havas Jon pedig a Stark Ház kiegészítő karaktereként jelenik meg – azaz a cselekmény az ő eskütétele előtt kezdődik. Nincsenek továbbá hadiflották és tengeri csaták sem, viszont a hajózásnak és a kikötőknek központi szerepük van a játékban.

Miért tetszik nekünk ennyire ez a játék?

Négy fontos dolog fogott meg bennünket igazán:

a, Félelmetesen jól adja vissza Martin világának hangulatát, fordulatait, hatalmi harcait, egyszerűen hihetetlen élmény minden alkalommal más TH történetben részt venni,

b, Az alapszabályai egyszerűek, 2 kör játék után mindenki ért mindent, mégis hihetetlen kombinációs lehetőségek, politikai cselszövések és elképesztő harcok vannak benne. A karaktereinket elrabolhatják vagy meg is ölhetik, és minden döntésünk hatással van a sztori alakulására, ráadásul többféleképpen lehet benne nyerni, nincs két egyforma parti,

 

c, A játéknak semmi köze a sima foglalós-kockadobálós Rizikóhoz, a szerencse szerepe lényegesen kisebb, mint bármelyik más Rizikó kiadásnál. Rengeteg olyan tényező van benne, ami nem múlik a dobásokon,

 

d, Ez egy olyan társas, ahol az intuíció, a megérzések és a tárgyalási képességek legalább olyan fontosak, mint az esélyszámítgatás vagy a komoly katonai stratégia, ezért a női játékosok nem csak nagyon szeretik, hanem kifejezetten sikeresek is benne!

 

Őszinték leszünk: amikor elkezdtük a Trónok Harca Monopoly magyar kiadását forgalmazni, eszünkbe sem jutott, hogy kiadjunk egy ilyen drága, bonyolultnak tűnő társast magyarul, mint a Rizikó. Viszont kaptunk a kiadótól az angol változatból, és annyira bejött, hogy muszáj volt megcsinálnunk! Állati sok munkánk volt vele, de nagyon megérte.

Mi a játék célja? Hányan tudunk vele játszani?

A Trónok Harcának nyilvánvalóan egyetlen célja lehet: az, hogy a játékos Háza legyen Westeros (vagy Essos, esetleg MINDKÉT KONTINENS) ura. Ezt csak azzal lehet elérni, ha sikerül meggyőznünk – szép szóval vagy páncélkesztyűs ököllel – a kisebb Házakat, városi vezetőket, valamint a többi nagy Házat arról, hogy csak és kizárólag mi vagyunk alkalmasak a trónra.
Nem elég tehát mindenkit péppé zúzni a csatamezőn, meg kell mutatni azt is, hogy képesek vagyunk kormányozni a királyságokat, ehhez pedig különböző nehézségű feladatokat, azaz Küldetéseket kell végrehajtanunk. A Küldetésekért Győzelmi Pontokat kapunk, ezek az általunk elért befolyást és hatalmat szimbolizálják.

 
A játékot az nyeri meg, aki birtokolja Háza ősi székhelyét (tehát nem verték ki onnan vagy kínnal-keservvel visszafoglalta azt a bitorlóktól) és elsőként szerez 10 Győzelmi Pontot.

 

Győzelmi Pontokat rengeteg módszerrel lehet szerezni: harcokkal, Területek vagy egész királyságok (Régiók) birtoklásával, kereskedelemmel, pénzzel, különleges katonai egységek felállításával, stb.

 

A társast lehet KETTEN is játszani az essosi táblán: ilyenkor az egyik játékos a Targaryen Házat, a másik a Ghiscarit irányítja és vannak semleges városállamok is. HÁROMtól ÖT játékosig a westerosi táblán zajlik a küzdelem, HAT vagy HÉT játékos esetén pedig mindkét táblán tudtok totális háborút vívni egyszerre.
A játék már két résztvevővel is élvezetes, a hat-hét fős partikat pedig intravénás kávéval és pizzával feltuningolt baráti társaságoknak ajánljuk!

Most jön a lényeg: mit tehettek azért, hogy Házatokat diadalra vezessétek?

Ha idáig eljutottatok az olvasásban, akkor már nem érdemes abbahagyni, most képek hosszú sora következik, mellettük pedig olvashattok arról, hogy kik és milyen eszközökkel irányítják az egyes Házakat, milyen dolgoknak van szerepük a játék és a történet alakulásában – valamint arról is, hogy mi milyen stratégiákat próbáltunk ki eddig a saját játékaink során. Ezekből ugyanis kiderült, hogy melyik Háznak mik az erősségei – vagy a gyengéi…

 

A Karakterek képességeit nem a filmsorozat, hanem egyértelműen a regények alapján határozták meg, és ez magyarázatot ad az első ránézésre szokatlan szereplőkre is: például arra, hogy miért Renly Baratheon vezeti a Tyrell Házat.

 

Akit érdekel Martin eredeti elképzelése a westerosi/essosi politikáról és a Házak erőviszonyairól, az nem csalódik a Trónok Harca Rizikóban.

A játék alapszabályai

A játék alapszabályai nagyon egyszerűek, így 1-2 kör játék után tényleg bárki könnyen megérti és alkalmazhatja őket. A magyar nyelvű szabálykönyv – három különböző játékmód teljes leírásával, színes magyarázó ábrákkal, stb. – mindössze 15 oldalas, és az eredményjelző táblákon minden játékos kap egy áttekinthető összefoglalót a körök menetéről.

 

Aki attól fél, hogy a túl egyszerű szabályok miatt nem lesz komoly stratégia és politika a játékban, azt megnyugtatjuk: nagyon sok kombinációs lehetőség van, a Trónok Harca Rizikó igazi „gamer” játéknak számít!
Lássuk, hogy mit kapunk Martin világából a játékban!

Fontos helyek: Várak

A Trónok Harca Rizikóban a táblákon nem csak „sima” Területek és Régiók vannak, mint a hagyományos Rizikó játékok esetében. A Várak fontos katonai központok, így minden Háznak elemi érdeke, hogy minél többet birtokoljon belőlük. A Házak attól függően állíthatnak fel seregeket, hogy mennyi Terület felett van hatalmuk. Minden Terület, ahol Vár található, duplán számít akkor, amikor a játékos seregeket toboroz a köre elején.

Fontos helyek: Kikötők

Egyes Területek rendelkeznek komolyabb kereskedelmi forgalmat lebonyolító Kikötőkkel is. Ezek természetesen bevételi forrást jelentenek az adott Területet birtokló Háznak, illetve a Kikötőkből lehet támadni más, szintén Kikötővel rendelkező távoli Területeket is.
A Kikötők rendkívül fontosak a játékban, szerepük pedig tovább nő, ha 6 vagy 7 résztvevővel zajlik a küzdelem, mert így nyílik lehetőség arra, hogy a Keskeny-tengeren át Essosról támadást indíthassunk westerosi Területek ellen – és fordítva.

Fontos helyek: tengerszorosok

Ez a mi kifejezésünk azokra a helyekre, ahol Kikötők (azaz tengerjáró hajók) nélkül is át tudnak mozogni a csapatok a szigetek és a kontinensek szárazföldje között. Ha valahol ilyen vonalakkal összekötött Területeket láttok, ott a seregek képesek egyszerűbb, kisebb vízi járművekkel is átkelni, így manőverezni vagy támadást intézni a túlparton állomásozó csapatok ellen.

Fontos helyek: Házak székhelyei

Minden családnak van saját hatalmi központja, ezeket az adott Ház székhelyének nevezzük. Csak úgy lehet megnyerni a játékot, ha ezt sikerül megvédenünk minden ellenségtől – vagy vissza tudjuk foglalni, ha valamiért elveszítettük. Nem méltó a Vastrónra az, aki még a saját Várát sem tudja uralni!
A székhelyeket egy nagy méretű, várat ábrázoló figurával jelöljük. Ezeket a játék elején kell elhelyezni, és a regények alapján határozták meg a játék készítői, hogy melyik Házhoz melyik Terület tartozik.
Székhelyek: Stark – Deres, Baratheon – Sárkánykő, Lannister – Kaszter-hegy, Tyrell – Égikert, Martell – Napdárda, Targaryen – Síkföld (Essos), Ghiscari – Astapor (Essos).

A hatalom eszközei: aranypénzek

Minden Ház elsődleges erőforrása az általa beszedett adó, amit a Területei után kap meg minden egyes körben. Ehhez járul továbbá a Kikötők kereskedelmi bevétele. Nagyon fontos a játékban, hogy ki hogyan gazdálkodik a Kincstárában lévő aranyakkal, mert ezek segítségével lehet kártyákat vásárolni, kijátszani vagy a Karaktereink képességeit használni.
Egyetlen Háznak sem tesz jót, ha szűkös jövedelemből kell gazdálkodnia, éppen ezért a játékban számos akció és kártya segítségével növelhetjük a bevételeinket – vagy csökkenthetjük másokét.

A hatalom eszközei: seregek

A Trónok Harca elképzelhetetlen komoly hadseregek nélkül, így minden Háznak igyekeznie kell, hogy minél nagyobb katonai erőkre tegyen szert. A játékban számos módszerrel szerezhetünk csapatokat, hogy Területeinket meg tudjuk védeni – és hódító hadjáratokat vezethessünk a többi család ellen.
A táblán a seregeket figurák jelképezik, kifejezetten stílusos, hogy a Házak címereiből alakították ki a nagyobb seregeket megjelenítő babákat, így pontosan úgy néz ki a játék, mint a sorozatban látható terepasztalok/térképek a haditanácsokon (például a Lannisterek oroszlán-babákat, a Baratheonok szarvasokat kaptak).

A hatalom eszközei: Erődítmények

A Várak katonai központként segítik a seregek felállítását, de nem különösebben segítik az adott Terület megvédését. A játékosoknak éppen ezért lehetőségük van Erődítmények építésére, ezek birtokában a védekező csapatok komoly előnyből indulnak a támadókkal szemben.
Az Erődítmény Különleges Egységnek számít, bármelyik Területre építhető, értelemszerűen mozgatni nem lehet.

A hatalom eszközei: Lovagok

A Lovag egy seregekkel együtt mozgatható Különleges Egység, ami azt jelenti, hogy az adott seregben páncélozott nehézlovasság is helyet kapott. A nehézlovasság rettenetesen hatékony támadó és védekező harcok során egyaránt (akár Erődítmények, Várak ellen is, ilyenkor nyilván gyalogosan küzdenek).

A hatalom eszközei: Ostromgépek

Az Ostromgép egy seregekkel együtt mozgatható Különleges Egység, ami lehetőséget ad arra, hogy komoly veszteségeket okozzunk az ellenségnek bármilyen csatában, akár támadunk, akár védekezünk. Az Ostromgép működése kevésbé kiszámítható, mint az Erődítményé vagy a Lovagé, mert azok BIZTOSAN növelik katonáink hatékonyságát, az Ostromgép viszont vagy nagyon betalál – vagy nem csinál semmit.

Itt jegyeznénk meg, hogy az Erődítmény kivételével (amiből minden Területen csak egy lehet) semmi sem korlátoz minket abban, hogy seregeinkhez több Különleges Egységet csatoljunk, és ezek akár egyformák is lehetnek.

A hatalom eszközei: politikai cselszövések, a Mesterek tanácsai, árulás – és ami még belefér

A Trónok Harca intrikával teli világát a játék három különböző síkon modellezi le:

 

– Vannak Mesterkártyák, melyek kijátszásával számtalan előnyre tehetünk szert vagy kergethetjük az őrületbe ellenfeleinket (csak néhány példa: Kalózflotta, Érdekházasság, Járvány a seregben, Tolvajok felbérlése, Valar Morghulis, Közeleg a Tél). Ezek némelyikét akár ellenfelünk körében is bevethetjük.
– Minden Ház rendelkezik négy Karakterrel, akik képességeikkel segítik az adott családot (például Tywin Lannister képes megfordítani egy védekező csata menetét, Catelyn Stark vészhelyzetben az ellenfél körében tud sereget tenni a megtámadott Területre, Davos a tengerparti csatákban jeleskedik).
– A fenti két tényező mellett a legfontosabb dolog azonban az, hogy semmi sem tiltja azt, hogy a játékosok – akár nyíltan, akár titokban – egyezségeket kössenek egymással. Még zseniálisabb, hogy az ilyen alkukat nem kötelező betartani!

 

Ezen három szabály alkalmazása azt eredményezi, hogy a Trónok Harca Rizikó LEGFONTOSABB része pontosan az, amit annyira szerettünk a regényekben és a sorozatban: a cselszövés, a stratégiai gondolkodás, a szövetségek és árulások bonyolult hálója, mindehhez pedig kedvenc Karaktereink nyújtanak hathatós segítséget!

A regények szerepe

A Trónok Harca Rizikó képi világa az HBO sorozatából származik, de a szabályok kialakításakor és a Házak tervezésekor egyértelműen Martin könyveiből indultak ki a készítők. Ebből kifolyólag a játékot nem jellemzik a sorozat logikátlanságai – és minden esetben saját történetünket élhetjük/írhatjuk át a parti során, nem vagyunk a sorozat cselekményéhez kötve.
A most következő képek melletti szövegekben bemutatjuk az egyes Házakat és az általunk kikísérletezett stratégiákat. Jó olvasgatást!

Stark Ház

A Stark Ház a háború kezdetén jól védett székhellyel rendelkezik, seregeik pedig támadásra is nagyon alkalmas pozíciókat foglalhatnak el. Karaktereik elsősorban az egyes Területek megvédésében segítenek és az ellenfelek számára váratlan csapatmozgásokat tesznek lehetővé. A Starkok számára nagyon fontos, hogy bizonyos stratégiai pontokat szilárdan az uralmuk alatt tudjanak tartani a küzdelem során, ezek elveszítésével gyorsan hátrányba kerülhetnek

Stark Ház

Észak Farkasainak leginkább azok a Mesterkártyák válnak hasznukra, amelyek plusz seregeket adnak nekik vagy vesznek le másoktól – akár az ellenfelek körében módosítva az erőviszonyokat. A Stark Házat irányító játékosoknak a szilárd védelemre épülő, lassú, de biztos terjeszkedést ajánljuk.
Vannak olyan türelmetlen Stark hadvezérek is, akik inkább Robb határozott, gyors hadjáratait részesítik előnyben: az ő győzelmeik ritkák ugyan, de mindenki sokáig emlékezik rájuk!

 
Székhely: Deres
Karakterek: Ned Stark, Catelyn Stark, Robb Stark, Havas Jon

Baratheon Ház

A Vastrón törvényes örököseként fellépő Stannis Baratheon Háza rendkívül sokoldalú a harcokban, de minden egyes lépést alaposan meg kell fontolnia a Szarvasokat irányító játékosoknak. A Baratheon Ház Karakterei lehetővé teszik, hogy mások tartalékait csökkentsék a harcok során: aranyat, Mesterkártyákat, fontos Kikötőket vehetnek el ellenfeleiktől. Ezekre a képességekre szükségük is van, mert székhelyük a játék legnehezebben védhető fővárosa, ráadásul ritkábban tudnak diplomáciai sikereket elérni.

Baratheon Ház

A Baratheon Ház kellemetlen, zord modorával, irritáló képességű Karaktereivel és zavaró kezdeti helyezkedésével nem lesz népszerű a játék során: azoknak ajánljuk, akik nem törődnek mások véleményével, és bárki ellen megvédik jogos trónigényüket.
Stannis Házának érdemes sok Kikötőt az irányítása alá vonnia (különösen a keleti partokon), és olyan Mesterkártyákat használnia, amelyek késleltetnek vagy megakadályoznak egy-egy ellenséges támadást.

 
Székhely: Sárkánykő
Karakterek: Stannis Baratheon, Tengerjáró Davos, Melisandre, Salladhor Saan

Lannister Ház

A Lannister Ház tagjai egy igazi, boldog családot alkotnak, akiket összeköt a vér és a szeretet: mindkettő fontos, de a vér azért jobban számít… A háború kezdetén a Lannister Ház jól védhető székhellyel és aranytartalékokkal rendelkezik. A Karakterek képességei kiterjednek a támadások segítésére, a hatékonyabb védekezés megszervezésére, a Mesterkártyák manipulálására és támogatják az agresszív, hódításokra épülő játékstílust. A Lannister Ház azoknak való, akik nem szívesen alkudoznak másokkal – csak kényszerből kötnek átmeneti fegyverszüneteket.

Lannister Ház

Az Oroszlánok kifejezetten jók a Mesterkártyák taktikus felhasználásában, és a legtöbbször pénzük is van arra, hogy a megfelelő időben kijátszhassák ezeket. Nagy hasznot húzhatnak az olyan lapokból, amikkel más Karakterek életére törhetnek vagy elrabolhatják őket, illetve a kockadobásokat módosító Mesterkártyákkal okozhatnak meglepetéseket ellenségeiknek.
A Lannister Ház szeret és tud is erőfölényt kialakítani egy-egy Régióban, és igyekszik megosztani ellenfeleit, hogy a köztük állandóan kiújuló viszályok miatt ne veszélyeztethessék az Oroszlánok birtokait.

 

Székhely: Kaszter-hegy
Karakterek: Tywin Lannister, Jaime Lannister, Cersei Lannister, Tyrion Lannister

Tyrell Ház

A Tyrell Ház a háború kezdetén Renly Baratheon trónigényét támogatja. Az önjelölt fiatal uralkodó gazdag birtokokkal és számos követővel rendelkezik, jelentős bevételei származnak adókból, székhelye Westeros legtermékenyebb vidékének közepén található. Olyan Karakterek vezetik a Rózsákat, akik valamilyen személyes kapcsolatban állnak Renly Baratheonnal, képességeik pedig egyenlően oszlanak meg a seregek toborzása, a támadás és a védekezés segítése között.

Tyrell Ház

A Tyrell Háznak nagy szüksége van arra, hogy néhány Régiót teljesen az uralma alá hajtson a játék során, hiszen ellenfeleik általában jobbnak bizonyulnak náluk a mezei ütközetekben, így számukra a sok pénz és a megbízható utánpótlás létfontosságú. Nagy hasznát veszik a Különleges Egységeknek, mert azok ellensúlyozzák az ellenséges Karakterek erősebb harci képességeit.
A Tyrell Ház nem a kapkodó idegbetegek választása, jó stratégák irányítása alatt viszont hihetetlen fölénybe tudnak kerülni néhány kör alatt: előnyös egyezségekkel, a kincstár feltöltésével és a gyorsan gyarapodó seregekkel félelmetes hatalmi tényezővé válhatnak.
A Mesterkártyák közül elsősorban a plusz pénzt, katonákat, Különleges Egységeket biztosító lapok kedveznek nekik.

 

Székhely: Égikert
Karakterek: Renly Baratheon, Loras Tyrell, Margaery Tyrell, Brienne

Martell Ház

A Doran Martell vezetése alatt álló Martell Ház a stratégia nagymestereinek kedvence, mert a velük való játék komoly kihívást jelent. A Dorne-i Hercegség a politikában és tárgyalásokban jártas, a tartalékokat gondosan beosztó, ravasz játékosoknak való, akik csak a végső esetben választják az erőszakos megoldásokat – akkor viszont olyan kíméletlenül sújtanak le ellenségeikre, hogy azoknak esélyük sincs reagálni a támadásra.
A Ház Karakterei első ránézésre hasonló képességekkel bírnak, mint a többi nemes család tagjai: támogatják a seregeket a harcokban és a manőverezésnél, de nagyon hamar kiderül róluk, hogy csak kulcsfontosságú eseményeknél érdemes használni őket.

Martell Ház

A Martell Háznak minden egyes seregére, Különleges Egységére, aranyára vigyáznia kell, ha versenyben akar maradni a Vastrónért zajló kíméletlen küzdelemben.
Egyetlen Háznak sincs szüksége annyira a Mesterkártyákra, mint a dorne-i családnak: ezek segítségével képesek átvészelni a harciasabb Házak támadásait, és hátráltathatják a gazdagabb frakciók seregeinek mozgósítását.
A Martell Házat csak tapasztalt játékosoknak ajánljuk!

 

Székhely: Napdárda
Karakterek: Doran Martell, Oberyn Martell, Areo Hotah, Homok Ellaria

Targaryen Ház

Daenerys Targaryen Háza a legharciasabb mind közül: a Soknevű Királynő számára csak a hódítás útja elfogadható. A Sárkányok Házát a khaleesi leghűségesebb követői irányítják, képességeik elsősorban a csatákban mutatkoznak meg. A Targaryen Házat vezető játékos általában nem azt a kérdést teszi fel magának, hogy kit támadjon meg, hanem azt, hogy milyen sorrendben jelentse be az inváziókat…

Targaryen Ház

A Sárkányok az impulzív, ösztöneikben bízó, sok harcot kedvelő hadvezéreknek valók, akik szeretnek és akarnak is kockáztatni, képesek nagy vereségek után is újjászervezni csapataikat. A gyors terjeszkedés alapvető feltétele, hogy sok Különleges Egységet szerezzenek, ezeket pedig a leghatékonyabban vessék be minden körben. A Targaryen Ház célja az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt okozzon óriási veszteségeket ellenfeleinek – ezért pedig hajlandó a saját katonáit is feláldozni egy-egy brutális támadás során.
A Mesterkártyák közül leginkább azokat a lapokat tudják kihasználni, amelyek közvetlen veszteségeket okoznak az ellenségnek az inváziók előtt és alatt, illetve módosítják a kockadobások értékeit, ezzel megváltoztatva a csata kimenetelét.
Ez az Ház – érthető módon – a női játékosok kedvence…

  

Székhely: Síkföld (Essos)
Karakterek: Daenerys Targaryen, Jorah Mormont, Szürke Féreg, Barristan Selmy

Ghiscari Ház

Essos régi urai a Ghiscari Ház rabszolga-kereskedői, akik évszázadok óta ellenőrzik a kontinens fontosabb városait és kereskedelmét. A Hárpiák kíméletlen, de nem különösebben bátor vezetők, akik nem szeretnek kockázatos vállalkozásokba fogni – a gyengéken, elesetteken élősködni annál inkább. A Ghiscari Ház vaskézzel kormányozza a birtokában lévő Területeket, minden lehetőséget megragad a rablásra és a kizsákmányolásra, hajlamos arra, hogy megszegje az ígéreteit, ha biztos abban, hogy a becsapott fél nem képes bosszút állni rajta.

Ghiscari Ház

A Hárpiákkal nehéz játszani, mert erős Karaktereik, jól védhető székhelyük és gazdagságuk ellenére vannak gyenge pontjaik, ráadásul őket érintik legérzékenyebben az esetleges katonai vereségek, elveszített Területek. Ha a háború jó részét Essoson vívják, akkor könnyen megőrzik előnyös pozícióikat, de egy invázió a Keskeny-tengeren át a westerosi földrész ellen már komolyabb nehézségek elé állítja őket.
A Mesterkártyák közül a plusz pénzt és seregeket adó lapok mellett előszeretettel használják a támadásokat ideig-óráig elodázó kártyákat is, mert így van idejük megszervezni a védelmüket – vagy taktikusan kiüríteni a reménytelen helyzetben lévő Területeket, hogy ne veszítsenek a szükségesnél több katonát egy értelmetlen ütközetben.

 
Székhely: Astapor (Essos)
Karakterek: Pyat Pree, Kraznys Mo Nakloz, Hizdahr Zo Loraq, Xaro Xhoan Daxos

A mi véleményünk a társasról

Az a véleményünk, hogy érdemes kipróbálni. 

Vannak hátrányai: nehéz a doboz, sokszor több játékos is ugyanazzal a Házzal akar játszani – és nem is olcsó.
Viszont nem tiltja semmi, hogy a társas árát több ember dobja össze (egyedül nem is nagyon lehet játszani vele), és egy nagyobb baráti társaság tagjaitól fejenként már csak egy hétvégi sörözés árát követeli meg!

A mi tapasztalataink alapján viszont nem csak egy hétvégét fogtok vele eltölteni, szóval megéri!

 

Trónok Harca Rizikó a Társasjáték Webáruházban

 A király halott, a nemesi Házak pedig nem várnak tovább, az elmúlt évek ármánykodása után nyílt háborút viselnek egymás ellen. A Trónok Harca Rizikó Deluxe kiadásában minden híres családot a játékosok irányítanak. A tét a többi Ház legyőzése, az eszközökben pedig senki sem válogat. A játék jóval több stratégiai lehetőséget kínál, mint a hagyományos Rizikó, mert katonáinkkal küldetéseket hajtunk végre, tanácsadóktól kapunk segítséget és erőforrásainkkal is gazdálkodnunk kell. Az események hangulata a népszerű regényt és a filmsorozatot idézi.

 A játékot mi fordítottuk le és adtuk ki magyar nyelven.

Ha szeretnél egyet karácsonyra, akkor jegyezd meg nagyon ezt az oldalt, mert eséllyel csak tőlünk lehet megrendelni! Bármilyen kérdésed van a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk, hamar válaszolunk!

 

 SZEREZD MEG A VASTRÓNT! JÓ SZÓRAKOZÁST!

Készleten