Brienne meghalt, és megint a Lannisterek nyertek!
Tegnap játszottunk Trónok Harca Rizikót az agylágyító melegben, és ezzel az eredménnyel zárult a harc. Négyen voltunk (Stark, Baratheon, Lannister, Tyrell Házak) és a Harc a hatalomért játékmódot választottuk.
Használtunk KÉT KIEGÉSZÍTŐ SZABÁLYT (Házak hanyatlása, Út a győzelemhez, itt találjátok meg őket: https://tarsasjatek-webaruhaz.hu/category/riziko-szabalyvariaciok/), ezekkel sokkal nehezebb és izgalmasabb a játék!
Az alábbi képek alatt olvashattok bővebben a küzdelemről, lassan rutinszerű a Lannisterek győzelme, ami azért elkeserítő, mert mi a Stark Házat képviseltük, és UTOLSÓKÉNT végeztünk. Tiszta szégyen.

Kezdeti pozíciók

Kezdeti pozíciók

Ebben a játékban a Területek kezdeti kiosztása sem véletlenszerűen történik, nem a szerencse dönti el, hogy ki milyen birtokokkal kezd.
A képen látható, hogy minden játékos igyekezett bebiztosítani a székhelye (a műanyag vár figurákkal jelölve) körülötti Területeket, és felkészült hódító háborúra is ellenfelei határainál.

Észak és az első kör közös Küldetéskészlete

 Észak és az első kör Küldetései

Kiegészítésként használtuk az Út a győzelemhez című választható szabályt, így a játékosoknak nem voltak saját Küldetéseik. A kint látható feladatok megoldásával lehetett Győzelmi Pontokat szerezni, a teljesített Küldetések helyett újabbakat tettünk ki, és arra is volt lehetőség, hogy a játékosok pénzért lecserélhessék őket.
Itt olvashatjátok el a szabályt részletesen: https://tarsasjatek-webaruhaz.hu/tronok-harca-riziko-ut-gyozelemhez-valaszthato-szabaly/

Lannister gyűlés Kaszter-hegyen

 Lannister gyűlés Kaszter hegyen

Az állandó vérontás miatt elég ritka a játékban, hogy ennyi sereg kerül egyetlen Területre. A kép közepén látható 3 kis figura és 4 oroszlánbuksi, ezek összesen 15 sereget jelképeznek, ezzel biztosította be a Lannister játékos az utolsó kör győztes hadjáratát, amit Jaime Lannister vezetett a Tyrell Ház ellen.

Első helyezett: Lannister Ház  (10 Győzelmi Pont)

Első helyezett: Lannister Ház

A Lannisterek annak ellenére tudtak nyerni, hogy egy Stark Háznak dolgozó tolvajbanda miatt veszítettek 1 Győzelmi Pontot a játék során.
A Házak hanyatlása választható szabályt is alkalmaztuk, így a játékosok megszerzett Győzelmi Pontjaikat el is veszíthették a küzdelemben.
Ezt a szabályt itt találjátok meg: https://tarsasjatek-webaruhaz.hu/tronok-harca-riziko-hazak-hanyatlasa-valaszthato-szabaly/

Második helyezett: Tyrell Ház  (6 Győzelmi Pont)

Második helyezett: Tyrell Ház

A Tyrell Házzal játszó résztvevő mindössze másodszor Rizikózott velünk, de kifejezetten jól játszott, nagyon közel állt a győzelemhez. 7 Győzelmi Pontot szerzett a játék során, amiből egyet elveszített, amikor az utolsó körben Jaime bevette Égikertet, de ez azért történhetett így, mert a Stark Ház megölette Brienne-t, aki a játék legerősebb védekező Karaktere (csak a helye látszik a Karakterek között).

Harmadik helyezett: Baratheon Ház  (3 Győzelmi Pont)

Harmadik helyezett: Baratheon Ház

Stannis és kis csapata elég passzív szerepet töltött be a játék során, megelégedett két teljes Régió (Arryn Völgye, Koronaföldek) megszerzésével és megtartásával, valamint azzal a kifejezetten taktikus lépéssel, hogy mindig elegendő katonát tartottak Észak egyetlen Területén ahhoz, hogy a Stark Ház ne szerezhesse meg a körönként 5 extra sereggel és 500 arannyal járó Régió Bónuszt. A Baratheon Ház volt a mérleg nyelve, de nem törekedett igazán a győzelemre.

Negyedik helyezett: Stark Ház  (0 Győzelmi Pont)

Negyedik helyezett: Stark Ház

A Starkok az erős kezdés után fokozatosan veszítettek hatalmukból, az egész játék alatt egyetlen Győzelmi Pontot szereztek, aztán még azt is elveszítették. Állandó harcban álltak a Tyrell Házzal, és Brienne meggyilkolásával el is vették tőle a győzelmet, közben viszont nem fordítottak elég figyelmet a Lannisterekre. A fafejű Starkok utolsók lettek, mert annyira el voltak foglalva mások dolgával, hogy a magukéval nem törődtek, és trónra segítették Tywin családját. Szánalmas, ráadásul mi irányítottuk őket (ilyen rosszul).

Fókuszban a kockák?

Fókuszban a kockák

A dobókockák csak ezen a képen tűnnek fontosnak, a küzdelem során nem számított igazán, hogy ki mennyire volt szerencsés. A jó taktikai és stratégiai döntések, a Mesterkártyák és a Karakterek képességei (az Ostromgépekről, Lovagokról nem is szólva) ezerszer többet számítanak a dobásoknál.
A játékban az UTOLSÓ HELYEN végző Stark Ház dobott legjobban!

Kis terület – nagy győzelem

Kis terület nagy győzelem

Ennyi földet mondhatott magáénak a Lannister Ház a győzelem pillanatában, ráadásul a négy síkvidéki (Tyrell) Területet csak az utolsó körben foglalta el. Ebből is látszik, hogy ebben a játékban nem (csak) katonai erővel lehet nyerni!
MEGJEGYZÉS: a Háromtorony Terület nem volt üres, 1 Lannister sereg állt rajta, csak kicsit átcsúszott Óváros Területére a nagy dobálásban…

Pillanatkép a tábláról

Pillanatkép a tábláról

Minden játékos törekedett arra, hogy egész Régiókat hajtson az uralma alá, mert így több adót tud beszedni, nagyobb seregeket tud felállítani.
Ez minden játékosnak sikerült is, kivéve nekünk, mi a Stark Házzal játszva nem tudtunk megszerezni egyetlen Régiót sem, mert arra koncentráltunk, hogy mások Régióiba pofátlankodjunk be. A képen viszont látszik, hogy ez nem igazán sikerült…
Mindegy, Észak nem felejt, legközelebb ugyanitt megmutatjuk! Biztosan azért veszítettünk, mert túl meleg volt a lakásban, és ezt nem bírták a Farkasok!