Már egy hete kapható a Trónok Harca Monopoly magyar kiadása, de annyi dolgunk volt a megjelenéssel kapcsolatban, hogy csak most sikerült végre játszanunk is vele. Érthető elfogultsággal nyitottuk ki a dobozt, azt hittük, hogy nem tudunk majd elvonatkoztatni társasozás közben attól a sok munkából, amit az elmúlt hónapokban a magyar változatba fektettünk. Szerencsére nem volt igazunk, néhány pillanat múlva már azon gondolkodtunk, odaadjuk-e Rémvárat 100 aranysárkányért és Vakondvárosért, vagy várjunk egy jobb ajánlatra?

Hárman játszottunk, különböző stratégiákkal próbálkoztunk, a szabályokkal nem kellett sokat küszködnünk (bár egy határozott jellemű résztvevő még a börtönből is licitre akarta bocsátani a birtokait). A játék végig követhető, gyors és izgalmas volt – és mindannyian megegyeztünk abban, hogy ez a leghangulatosabb, legszebb Monopoly kiadás, amit valaha láttunk. A jó társaság és a rengeteg poén igazi ötletbörze volt a későbbi Ingatlankalauzok megírásához, de az üzletmenet nem sikerült valami fényesre, mert annyi zálogba adott birtokot váltottunk vissza, hogy a Vasbank vezetői biztosan prémiumot kaptak az ügyleti kamatok után.

A figurákon nem kellett marakodnunk, ismertetjük a szereplőket:

  • Sárkánytojás (becenevén Tojgli), aki mindenképpen a legdrágább birtokokat akarta megszerezni, mindent elkövetett azért, hogy Braavos, Királyvár és Deres úrnője lehessen. Jó tervnek tűnt, ám a várt siker elmaradt. Ezekhez a birtokokhoz nagyon drágán jutott hozzá, nem maradt pénze a falvak felépítésére, sokszor kellett kisebb összegű bérleti díjakat fizetnie, mert a másik két játékos jóval több területet szerzett, ő pedig rendszeresen ezekre a mezőkre került. Sem a dobásoknál, sem az eseménykártyáknál nem mosolygott Tojglira a szerencse.
  • Háromszemű Holló (becenevén: Madárzat), aki beérte olcsó birtokokkal, azokra viszont hamar építkezni kezdett, így sok helyszínen szedett vámot a többiektől, szinte lehetetlen volt elkerülni az általa beépített mezőket. A játék végére már a birtokok kétharmada a kezében volt, plusz három nemesi házat vett meg, a Falat és a Vörös Pusztaságot is ellenőrizte. Kilenc egymást követő mezőből hat birtokon az ő erődjei álltak – ezt a táblarészt el is neveztük halálkanyarnak, tekintettel arra, hogy aki erre járt, azt eséllyel megszabadították legalább 500 aranyától.
  • Nagyon Más (becenevén: a Lábatlan), aki a választott figurája karakterével ellentétben a legóvatosabbnak bizonyult, és ez sokáig jó megközelítésnek is tűnt. Az összes üzleten keresett, sok birtoka volt, nem kellett semmit elzálogosítania, de cserébe nem is maradt pénze-mersze építkezni, ráadásul minden második körben a börtönben találta magát. Kivárásos taktikája végül csak azt eredményezte, hogy néhány körrel a bevállalós Tojgli után ment csődbe…

Nagyon szórakoztató volt úgy játszani, hogy mindenki ismerte a birtokokat a regényekből és a filmsorozatból, tanulságos volt elképzelni, amint valaki berendezkedik egy-egy helyen (és felkészül a többiek megvámolására). Az üzletelés során sokszor nem tudtunk megegyezni egy-egy terület sorsáról, voltak visszatérő ajánlatok, licitek is. A Trónok Harca legendás helyszínei lényegesen jobban lekötöttek minket, mintha lakásokat kellett volna építenünk Józsefvárosban, bele tudtuk élni magunkat a világ egyedi hangulatába.

A végeredmény egy teázós-sütizős tesztjáték lett, ahol nem igazán számított, ki nyer vagy veszít. Az üzleti dörzsöltség nem ment a barátságos légkör rovására, mindannyian jól szórakoztunk, miközben a Holló szisztematikusan koldusbotra juttatta a többieket.

A társas igényesen megrajzolt játéktere, a fémből készült figurák, a címeres játékpénzek sokat adtak ehhez az egyedi élményhez, és még a Monopoly-tábla jogvédett, gyakorlatilag kiirthatatlan négy sarokmezője sem tudta elrontani a középkori hangulatot. Egy kis fantáziával így lett a börtönből tömlöc, a parkolóból istálló – mi ezt már a fordításnál szerettük volna elérni, de ebben nem engedett a Hasbro, ezeknek minden Monopoly-kiadáson változatlanul kell szerepelniük. Mivel a játék jó és gyönyörű, ezzel együtt tudunk élni.

birtokok gazdára várva

Birtokok gazdára várva

játék közben

Játék közben

a holló fizet

A Holló fizet

játéktábla

Játéktábla

már építkezünk

Már építkezünk