Trónok Harca Monopoly

Baratheon ház„Nos, itt a válaszod. Azt követik, aki fizet nekik.”

                                     (Lord Petyr Baelish, úton a hatalom felé)

A Trónok Harca Monopoly egyedi hangulatú játék, mely George R. R. Martin világát kelti életre a népszerű HBO sorozat képeivel.

Az eredeti történet tele van látványos csatákkal, szerelemmel, árulással, és rengeteg szereplő próbálja megszerezni magának a Vastrónt. Különböző eszközökkel törnek a hatalomra, de egyvalamiben mégis hasonlítanak egymásra: semmire sem mennek támogatók sokasága, erős hadsereg nélkül. Minden trónkövetelő birtokokat, címeket, vagyont gyűjt, nemes Házak támogatását igyekszik biztosítani magának, mert csak így vívhatják ki a győzelmet. A Sárkányok Anyja városokat foglal el, Stannis király a Vasbanktól vesz fel kölcsönt, a vagyonos Lannisterek pénze sem elég a hatalom megtartásához, ezért a Tyrell-családdal szövetkeznek. A Vas-szigetek harcosai a háborúban szerzett földekkel, a zsákmányolt arannyal akarják megerősíteni helyzetüket.

Egy lovagi páncélzat több falu egész éves adójába kerül, a politikában elengedhetetlen lakomák, lovagi tornák szervezése is temérdek aranyat emészt fel. A legőszintébb szándék, a legjogosabb követelés sem ér semmit kardok ezrei nélkül. A hatalom alapja a Trónok Harca világában a földbirtok – és minden település, ami ezeken a földeken fekszik.

A Trónok Harca Monopoly erről a hatalmi harcról szól, a csaták, orgyilkosságok, hátterében meghúzódó anyagi érdekekről. Ebben a játékban az győz, aki képes megszerezni Westeros legértékesebb birtokait vetélytársai elől.

Targaryen ház„Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl, vagy meghalsz.”

                                                           (Cersei Lannister)

A játék a nagy múlttal rendelkező, számtalan különböző kiadást megért Monopoly szabályait követi, melyek egyszerűek, egyértelműek és könnyen megjegyezhetőek. A kockadobásoknak abban van szerepük, hogy figuránkkal hová léphetünk a táblán, de az üzleti döntéseket (birtokok megvétele vagy eladása, falvak, erődök építése, területek elzálogosítása és így tovább) nem befolyásolják. A Trónok Harca világának megfelelően csak egyetlen győztes maradhat az asztalnál, ezért a küzdelem nem pár perc alatt dől el, van idő helyrehozni a hibáinkat – vagy elkövetni újabbakat.
A hosszabb játékidő ellenére a Trónok Harca Monopoly nem válik unalmassá, hiszen a körök gyorsan pörögnek, a játékosoknak nem kell sokat várniuk, mire ismét sorra kerülhetnek. Aki már ismeri a Monopoly szabályait, annak könnyű lesz eredményesen játszani. Az, aki csak most találkozik vele először, csodálatos hangulatban fedezheti fel a számtalan lehetőséget, amit ez a játék kínál.

Lannister ház„Egy Lannister mindig megfizeti a tartozását.”

                                                               (Tyrion Lannister)

A Trónok Harca Monopoly gyűjtői kiadása igényesen megtervezett táblával, egyedi kivitelezésű figurákkal, és a lenyűgözően szép képekkel teli filmsorozat helyszíneivel kíván méltó helyet kivívni magának a társasjátékok világában. Látványos, ugyanakkor könnyen olvasható eseménykártyái, birtoklevelei megkönnyítik, hogy minden résztvevő kényelmesen követhesse az eseményeket.

Hangulata egyedi, és számtalan alkalommal újrajátszható, mert nincs két egyformán alakuló története, minden egyes próbálkozás a Vastrón megszerzésére újabb trükköket, stratégiákat kíván. Bár az alapszabályok egyszerűek, a játékot csak az nyerheti meg, aki alkalmazkodik ellenfelei helyzetéhez, és jól gazdálkodik a birtokaival.
Előnyös üzleteket kötni, kihasználni egy-egy szerencsés pillanatot, vagy kíméletlenül eltaposni a gyenge ellenfelet – ezekkel az eszközökkel él mindenki, aki Westeros ura kíván lenni. Ez így van a regényben, a filmsorozatban és a Trónok Harca Monopolyban is.

Stark ház„Figyelmeztettelek, hogy ne bízz meg bennem, ugye?”

           (Lord Petyr Baelish, úton a még nagyobb hatalom felé)

A játékosok közötti üzleti lehetőségeket csak minimálisan korlátozza a játékszabály. A fontos lépések sokszor nem a táblán történnek, hanem külön megállapodások vezetnek el hozzájuk. Tulajdonképpen ez különbözteti meg a Monopoly játékokat a más, hasonló témájú „vagyongyűjtős” társasoktól.
Ami nincs tiltva, azt szabad megtenni – csak találjunk hozzá megfelelő alkalmi szövetségest, vagy kihasználható alkupozíciót. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Hét Királyságnak végül csak egyetlen uralkodója lehet, ezért minden esetben figyelnünk kell ellenfeleink taktikáját. Nem csak azt érdemes mérlegelni, hogy mit nyerhetünk egy-egy üzleten, hanem azt is, hogy az adott feltételekbe miért egyezik bele a másik játékos. A szabályok egyszerűsége számtalan lehetőséget kínál a jól helyezkedő trónkövetelőknek, és remek alkalmat jelent arra, hogy valódi szándékainkat leplezve, mások számára előnyösnek tűnő ajánlatokat tegyünk – később pedig Walder Frey módjára éljünk (vissza) megszerzett pozícióinkkal. A Trónok Harca Monopoly tökéletesen hozza az eredeti történet hangulatát.

Ne feledjük azonban, hogy az ellenségeskedés csak Westeros világát teszi izgalmasabbá, a sajátunkat nem! Ha később is szeretnénk barátainkkal hasonlóan kalandos utakat bejárni a Vastrón birtoklásáért vívott legendás küzdelem során, akkor ne vigyük át királykodásunkat a valós életbe, mert hamar új társak után kell néznünk…
Ez a filmsorozatban megszokott dolog, de szereplői a valóságban kiváló színészek – és jó barátok. Ha mi is követjük példájukat, akkor a Trónok Harca Monopoly számos feledhetetlen pillanatot szerezhet nekünk.