Köszöntünk az 5. epizód kibeszélő posztjának olvasói között! Szokás szerint sok képpel és bőséges tartalommal készültünk, jó olvasgatást, és várjuk a véleményeiteket is! Innentől SPOILERveszély annak, aki még nem látta! Mivel olyan dolgokról írunk, ami TÖKÉLETESEN AZ ELLENTÉTE a mostanában terjengő netes kritikáknak, azt kérnénk, hogy mindenki olvassa végig, hogy mit is vésünk ide, mielőtt hozzászólna, így jobb vita/beszélgetés alakulhat ki a kommentekben. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy NÉZZE MEG MÉG EGYSZER az epizódot a kibeszélőnk elolvasása után, mert sokkal több van benne, mint amennyi elsőre látszik! Daenerys NEM ŐRÜLT, és ez végre Trónok Harca volt a javából!
Véleményünk összefoglalása
Az van, hogy a Trónok Harca számunkra a karakterekről, a nagy döntésekről, a hibák következményeiről, a hatalomról és a háborúkról szól. Az elmúlt évadokban kicsit visszaesett a sorozat színvonala, de volt ezekben a fenti témákban egyfajta következetessége, amit a nézők SOHASEM VETTEK ÉSZRE. A mi számunkra a sorozat nem megölte a karakterek fejlődését az 5. részben, hanem BEFEJEZTE és MEGKORONÁZTA, és végre egy hatalomról, döntésekről és háborúról szóló részt kaptunk, ami visszaadta azt az élményt a béna Éjkirályos sztoriszál-kezelés után, ami miatt mindig is szerettük a sorozatot. Voltak benne hibák? Nem is kevés. Máshogyan csináltunk volna dolgokat? Jó néhányat. Ennek ellenére szerintünk – ha a sorozat eddigi történéseire is emlékszünk – EZ EGYIKE VOLT A LEGJOBB RÉSZEKNEK, és az alábbiakban alaposan le is írjuk, hogy miért!
Általában szólva
Az egész rész filmes megkomponálása, a látvány, a hangulat és a zene rettenetesen odavert, és ezek a kiemelkedő teljesítmények még azt is háttérbe szorították a fejünkben, hogy a csatát megint, sokadszorra is hanyagul, 3 éves gyerekek szintjén hozták le. Semmi stratégia, semmi valósághűség, semmi következetesség nem volt benne. A skorpiókat rossz helyre tették, Drogonnak hirtelen minden sikerült, alig lőttek rá, a rengeteg hajó nem csinált semmit, az íjászok és a lovasság meg gyakorlatilag eltűntek, mielőtt szerepelhettek volna. A sárkány tüze fénykardként vágta le a tornyokat, ami az eddigiek fényében erős túlzásnak számít, stb. Szóval a csata rossz volt, DE NAGYON JÓL NÉZETT KI, és teljesen magával ragadott minket a hangulata. HATALMAS JÓ PONT a sorozatnak azért, hogy végre nem polkorrekt módon, hanem VALÓSÁGOSAN ábrázolta a pusztítást, a fegyvertelen városlakók halálát és szenvedését. Higgyétek el a történelem VALÓSÁGOS eseményeinek tükrében, hogy ez van akkor, ha háború van. Egy rohammal bevett városnál őrjöngés tör ki az utcákon, senki és semmi sincs biztonságban. Erre tett rá a sárkány még néhány lapáttal. JÓ VOLT NÉZNI, hogy végre nem jók és gonoszok harcolnak egymással, itt a Lannisterekkel is együtt tudtunk érezni!
A haszontalanok
Most írunk pár jelenetről/eseményről néhány sort, mielőtt rátérnénk az epizód VALÓDI tartalmára. Kezdjük kedvenc zsoldosainkkal: Churchill azt mondta egyszer a második világháború alatt, hogy „Három felesleges dolog létezik a világon. Az első a népitánc, a második a szűzhártya, a harmadik pedig az Olasz Királyi Hadsereg.” Ha ez a mondás igaz, akkor szeretnénk kiegészíteni egy negyedik ponttal. „Mindezeken túl a legfeleslegesebb az Arany Kompánia.” Felvonultak (a beígért lovasság nélkül) a VÁROS ELÉ, tök értelmetlenül, aztán... eltűntek harc nélkül. Reméljük, hogy nem előre kérték a pénzt... :-)
Cersei haditerve
Nem tudjuk, hogy hányan vettétek észre, hogy a Drogon által keltett tüzekben egyes házak zöld TŰZGOLYÓVÁ ROBBANNAK SZÉT. Ez azért volt, mert Cersei és Qyburn alkimista-tűzzel teli hordókat rejtett a város fontosabb pontjain álló házakba, hogy a várost RÁ TUDJÁK GYÚJTANI a támadókra, ha azok betörnek a városba. Szóval Királyvár akkor is leégett volna, ha Drogont a flotta vagy a skorpiók lelövik, de Jonék bejutnak a falakon belülre! Cerseit eddig sem érdekelték a városlakók (emberi pajzsként akarta őket használni), és a Vörös Tornyon kívül az épületek sem, ezt már megmutatta a szentély felrobbantásánál is. Biztosak vagyunk abban, hogy a város elfoglalása Drogon nélkül is mészárlásba ment volna át, ha Cersei terve beválik, és az emberei nem adják meg magukat – valamint a robbantási parancsokat is végrehajtják. Persze a dolog PONT ONNANTÓL durvult el, hogy a védők letették a fegyvert. Erre majd visszatérünk.
A mindig jó helyen lévő hős
Euron a Vasflotta – forgatókönyv által lenerfelt, szó szerint fospisztoly teljesítménye után – még a halála órájában is megint PONT JÓ HELYEN VAN, ahogyan a sorozatban eddig minden egyes alkalommal. Legalább ebben következetesek voltak az alkotók. :-) Euron párviadala Jaime-vel jobban hasonlított két képzetlen, de nagyon gyűlölködő 10 éves gyerek iskolaudvari összecsapására, akik körzővel és ceruzával akarják egymást egy életre megnyomorítani. Egy épkézláb fegyveres mozdulatot sem sikerült beleerőszakolni Westeros két legendás harcosának összecsapásába, de a sztori ment tovább, és ez volt a lényeg. Ja, és most ne jöjjön senki azzal, hogy Euron fáradt volt az úszástól, Jaime-nek meg fél keze van, mert pont akkor dolgozik a valódi katonákban/harcosokban a kiképzés mozdulatainak automatikája a legjobban, amikor nagyon nincsenek képben. Szóval ökörség volt ez mindenhogyan, de Jaime bejutott a szerelméhez meghalni, Euron pedig boldogan múlt el a világból. Win-win, nem igaz?
Karakterfejlődés? IGEN!
Mindenki azt mondja, hogy Jaime fejlődését kidobták az ablakon, most megint rossz arcot csináltak belőle logikátlanul... Na, ezt azok mondják, akik AZT HITTÉK, hogy Jaime MEG AKARJA ÖLNI CERSEIT, hogy véget vessen a háborúnak. Mi a korábbi kibeszélőnkben megírtuk, hogy erről szó sincs, Jaime és Cersei összetartoznak, nagyon szeretik egymást, és Jaime egyszerűen HAZAMEGY, hogy Cerseivel lehessen, bármi is lesz a vége. Tett egy ígéretet arra, hogy harcol az élőkért Északon (megjegyezzük, hogy az élőkbe Cersei is vastagon beletartozik, a gyerekükről nem is szólva), de NEM ÁLLT ÁT a „jókhoz” ezzel a döntésével. Ezt meg is mondta, amikor kijelentette, hogy a Házát védte a háborúban, és mindent megtenne ismét, ha úgy hozná a sors. Az ígéretét betartotta, aztán pedig elindult vissza oda, ahová tartozik. Különben is: aki azt hiszi, hogy Jon és Daenerys a „jók”, az nem nagyon figyelt az előző 7 évadban! Itt nincsenek jók és rosszak, csak emberek, sorsok és döntések. Ja, és még valami: Jaime SOSEM szeretett mást, csak Cerseit. Brienne a fegyvertársa, akit tisztel, akit lovaggá ütött, akit megpróbált boldoggá tenni, de Jaime sosem akart tőle semmit, és egyértelmű volt, hogy nem is marad vele.
A szerelmesek halála
A sorozatban Jaime és Cersei azok, akik tényleg összetartoznak, és tökéletes lezárást kaptak ehhez. Nem túl elegáns, ahogyan rájuk omlik a Vörös Torony, de együtt vannak a végén ugyanúgy, mint az elején, és minden korábbi konfliktusuk ellenére náluk ideálisabb pár nem létezett a történetben. Nekünk rettenetesen sokat jelentett az, amit ők együtt és külön-külön is megmutattak/elmondtak a kapcsolatukról a sorozatban. Emlékezzetek vissza rájuk, nézzetek meg korábbi közös jeleneteket, és rá fogtok jönni, hogy miről is beszélünk! Az ember nem választhatja meg azt, hogy kibe lesz szerelmes, csak abban van döntési lehetősége, hogy meddig megy el azért magával és a világgal szemben, akit szeret. A TV-sorozatok történetének egyik legjobb párja volt ez a két karakter, akiket hihetetlenül jó színészek keltettek életre. Köszönjük!
Sandor és Arya
Szerintünk ez a jelenet is nagyszerű volt, és ezt is sokan félreértették. Azt hitték, hogy Sandor azért küldi el Aryát, mert meg akarja menteni az életét, de ez egyáltalán nem igaz. Simán elfogadták volna a halált mindketten, így is jöttek Királyvárba. Sandor azt mondja Aryának, hogy tegyen le a bosszúról, mert különben meghal. Ezt nem fizikai értelemben kell elképzelni, mert ezzel folytatja: „olyan akarsz lenni, mint én?” Ha attól tartana, hogy Arya meghal Cersei megölése közben 15 percen belül, miért érdekelné az, hogy ebben a 15 percben hasonlít-e rá a lány? Itt arról van szó, hogy a Véreb egész életében a bátyján akart bosszút állni, erre pedig mindene ráment. Nem voltak barátai, családja, pozitív tapasztalatai, még jó napjai sem. A gyűlölet mozgatta mindig, és nem akarja azt, hogy Arya a hülye listájával ugyanezt tegye magával. Ha a lány túlélné a királynő megölését, akkor is a gyilkolás és a bosszú útján maradna, ettől akarja megóvni őt a Véreb. Ezzel Sandor is tett valami nagyon jót valakivel – és kivételesen nem kellett ehhez megölnie senkit. Ezt meg is érti Arya, ezért fordul vissza. Ez sem a karaktere legyilkolása, csak egy fordulat az életében, pont olyan, mint amikor Senkiből megint Aryává vált. Sandor gyakorlatilag Arya apja, és ez a búcsú az egyik legmeghatóbb az egész sorozatban. Bónusz megjegyzés: a Véreb SEM ÖLI MEG a királynőt, sőt tisztelettel köszön neki. Ne feledjük, hogy Cersei már akkor „felség” volt Sandor számára, amikor az első epizódban kiszállt a hintóból Deres udvarán!
A Nagyok Csatája
Először is szeretnénk megemlékezni a sírig hűséges Qyburn mesterről, aki szerintünk az egyik legszimpatikusabb karakter volt a sorozatban. Csendes odaadása, lojalitása és kiemelkedő intelligenciája miatt mi nagyon tiszteltük. Saját életével mit sem törődve kizárólag a királynőjét szolgálta. Az a gesztus, amivel ebben az epizódban a karját nyújtja Cersei felé, hogy „biztonságba” kísérje, az nagyon ütős volt. Sok lovag megirigyelhetné Qyburn bátorságát és hűségét! Másrészt nekünk a két Clegane küzdelme is nagyon bejött. Egyrészt azért, mert maga az összecsapás és a közös tűzhalál is stílusos volt, másrészt azért, mert végre kiderült, hogy Gregor sem lett teljesen agyhalott zombi, van önálló személyisége. Ez rögtön meg is magyaráz furcsa jeleneteket, ahol parancs nélkül tett valamit (a pletykálkodó kocsmai arc fejének szétloccsantása, Tommen udvarias visszaterelése a szobájába, a szektás nő kreatív sanyargatása, az egyik szektás gerincének kitépése, amikor a többieket nem bántotta utána). Megmagyarázza a tanácskozáson lévő közjátékot is, amikor Sandor elé áll, pedig egyértelmű, hogy testvére nem fenyegeti a királynőt. Qyburn megölése büntetés volt, Gregor azért tette, mert nem akart ebben a formában létezni soha, de csak így várhatta ki az összecsapást a testvérével. A mester megölése részéről öngyilkosság (ő tartotta „formában”), nem akart ő már párbaj után semmit. Az egy kicsit gáz volt, hogy Ser Gregor Clegane-t lényegesen nehezebb volt megölni, mint az Éjkirályt (azaz a Halált magát), de ez is csak kedvenc mesterünk szakmai tudását dicséri.
Arya
Arya városi megpróbáltatásainak szerintünk semmi értelme nem volt, főleg úgy, hogy tényleg egyértelmű volt az első pillanattól kezdve, hogy mindent túl fog élni. Mi sokkal szívesebben láttuk volna a csatát úgy, hogy 4-5 jelenetet mutatnak különböző emberek szemszögéből nézve: egy Lannister-katona, egy gyerekkel menekülő nő, egy dothraki lovas vagy egy karosszékében a halálra váró aggastyán sokkal többet mutatott volna ebből az egészből. Mi arra gondolunk, hogy a készítőknek KELLETT ez valamiért a 6. epizódhoz, amiben Arya valamit azért fog mondani vagy tenni, mert átélte ezt az egészet a városban. Ha nem lesz ilyen, akkor sajnos csak egy felesleges, túlhúzott szál volt ez, amit megkoronázott a ló felbukkanása.
Varys árulása és halála
Nem szépítjük: ha figyeltetek, akkor Varys a deresi kriptából kézen fogva kihozott kislánnyal kevertetett Daenerys ételébe halálos mérget a sárkánykői konyhán. Az ő árulása nem merül ki abban, hogy anyázós leveleket írogat Jon származásáról a westerosi uraknak, hanem pontosan azt teszi Daenerys-szel, amit annak idején Robert tanácsában is felvetettek. Meg is mondja Tyrionnak a 4. (az előző) részben, amikor a trónteremben beszélgetnek, hogy MEG FOGJA ÖLNI Daeneryst, ha figyeltetek! Daenerys tud az árulásról (a kislány mondja is: „a katonái figyelnek”), de Tyrion ezzel nincs tisztában, így amikor megnevezi Varyst, akkor ezzel Daenerys ÉLETÉT akarja megmenteni. Mi nem vagyunk elégedettek azzal, hogy a Pók ilyen ügyetlenül, előre meghatározhatóan bukik le és el, de érthető a dolog: itt alig vannak eszközei, nincsenek besúgói és nem egy nagyvárosban, hanem egy civil lakosság nélküli sziklán él. Ráadásul szorítja az idő, tudja, hogy Daenerys-től hamarosan már semmi sem mentheti meg a világot, mert meg fogja tenni azt, amitől Varys már régóta tart. És meg is teszi! Varysnak volt igaza! Kicsit lusta forgatókönyvírás ez, de szerintünk belefér.
Nem tudsz te semmit, Aegon Targaryen!
Nos, ebben a részben csak azt tudtuk meg Jonról, amit eddig is sejtettünk: nem királynak való ember. Csak az lehet jó király, aki megérti a hatalom természetét, és az egész sorozatban Jon az, aki erre a leginkább képtelen. Minden egyes hatalommal kapcsolatos döntése óriási hiba, ami viszont tökéletesen illik az ő becsületes, jóindulatú karakteréhez. Emlékezzetek vissza, hogyan kezelte az Éjjeli Őrség problémáit! Jon meglepődött azon, hogy meg akarják ölni! Emlékezzetek arra, hogy behódolt Daenerysnek, amikor erre semmi szükség nem volt, ezzel zavart keltett egész Északon. A tanácskozáson bemondta Cerseinek a tutit, hogy ő már elkötelezte magát, stb. Jon nem érti a hatalom természetét, mert SOSEM VÁGYOTT RÁ, mint Sansa vagy – legfőképpen – Daenerys! Jon TÖKÉLETES alkalmatlanságát az mutatja legjobban, hogy meglepődik Daenerys sárkányos támadásán és Szürke Féreg epikus lándzsadobásán, amivel kezdetét veszi a mészárlás, PEDIG MINDKETTŐ SZEMÉLYESEN NEKI, Aegon Targaryennek szól! Daenerysnek JON MIATT KELL LEROMBOLNIA A VÁROST! És ezen Jon meglepődik, és NEM ÉRTI!
Westeros urai birkák. Te birka vagy? Nem, hanem sárkány. Akkor legyél sárkány! Daenerys végső döntése #1
Nos, el is jutottunk a leginkább vitatott kérdéshez, ami a nézők többsége szerint kinyírta a sorozatot. Mindenkitől olyanokat olvasunk, hogy „Daenerys megőrült 3 másodperc alatt”, „miért ölne ártatlanokat, amikor ÉRTÜK JÖTT IDE?” és hasonló zöldségeket. Komolyan, akik ezt mondják, milyen szájbatekert sorozatot néztek eddig? A készítők végtelenszer, ordítva elmondatták Daenerys-szel MINDEN EGYES ÉVADBAN, hogy „elveszem, ami az enyém, tűzzel és vérrel, de elveszem.” Daenerys Targaryen karaktere – és ez az egész epizód – a HATALOMVÁGYRÓL SZÓL. Daenerys uralkodni akar, abban hisz, hogy erre született, és jól akar uralkodni. Meg van győződve arról, hogy a világ akkor lesz jobb hely, ha ő mondja meg, hogy mi legyen. Ha ő mondja meg! Mindenkinek! Daenerys számára kétféle ember létezik Westeroson: aki térdet hajt és aki meghal. Harmadik út nincs, soha nem is volt. Ezt pedig rendszeresen elmondja nekünk (bele a kamerába) szerencsétlen Sárkányanyu, és az ilyen megnyilvánulásai után valamelyik tanácsadója mindig letekeri.
Westeros urai birkák. Te birka vagy? Nem, hanem sárkány. Akkor legyél sárkány! Daenerys végső döntése #2
Az, hogy Királyvár porig lesz rombolva, már többször előre jelezve volt a sorozatban. Az nem volt csak világos, hogy ki teszi meg és miért. Kezdjünk is bele a témába: Daenerys a hatalmat akarja, és ezt jobban szereti mindennél és mindenkinél. Nem rossz uralkodó, csak a szükséges mértékig kegyetlen, igyekszik igazságosan intézkedni és bíráskodni, viszont elképzelhetetlen számára, hogy NE Ő LEGYEN AZ ABSZOLÚT HATALOM. Ennek rendel alá mindent, az embereit, a gyermekeit (a sárkányokat), a szerelmeit (Khal Drogót, Daario Naharist és Jont is csak kihasználja, hiába szereti őket). Ennek a legmegdöbbentőbb kifejezése, hogy amikor Jon bemondja neki a tutit a származásáról, akkor nem azt mondja, hogy „Úristen, a rokonommal dugok” vagy azt, hogy „Mi lesz most velünk?”, hanem azt, hogy „Bazzeg, akkor nem én vagyok a király!!!” Daenerys-t tehát elsősorban a hatalom érdekli, minden más ezután jön.
Westeros urai birkák. Te birka vagy? Nem, hanem sárkány. Akkor legyél sárkány! Daenerys végső döntése #3
Mi is a gond Daenerys számára az uralkodással? Két problémája van: egyrészt van olyan, aki nyíltan ellenáll neki (Cersei a Vastrónon), másrészt az, hogy SENKI SEM AKARJA azt, hogy Daenerys legyen a királynője. Sem Westeroson, sem Essoson nem volt népszerű, a kezdeti lelkesedés után MINDENHOL ellene fordult a nép. Csak a saját (idegen) katonái támogatják, senki más! Miért utálja mindenki, amikor eredetileg jót akar? Egy mondatban meg tudjuk fogalmazni: MERT ROSSZUL AKARJA A JÓT. Ő az egyetlen uralkodó az egész történetben, aki az alattvalói mindennapi életét, évezredes szokásait akarja szabályozni, beleszól mindenbe, és Ő DÖNTI EL, hogy MÁSOKNAK MI A JÓ. Szeretnénk megjegyezni, hogy ez a tulajdonság a valós történelemben is csak a legnagyobb zsarnokok, hatalommániás emberek sajátja. Egyetlen király sem borított fel hagyományokat, törölt el kultúrákat, csak Daenerys. Olyan, mint egy gyermekét agyonszerető, kontrollmániás anya, aki azt mondja a lányának, hogy „a jogi egyetemre mész, ha beledöglesz is!”
Westeros urai birkák. Te birka vagy? Nem, hanem sárkány. Akkor legyél sárkány! Daenerys végső döntése #4
Az alábbiakban emlékeztetünk mindenkit arra, hogy Daenerys senkit sem hagy érvényesülni maga körül, arra hivatkozva, hogy „jobbá teszi a világot” és „visszaadja a szabadságot az embereknek”, mivel ő a „Láncok Letörője”. Dothrakiak: nincs nomád életforma, nincs rablás/erőszakolás, nincs törzsi szerveződés. Makulátlanok: semmivel sincs jobb sorsuk, mint a Mesterek alatt volt, szóba sem kerül, hogy másként is élhetnének, meg lesznek jutalmazva, stb., cserébe minden veszélyt ők kapnak az arcukba. Essosi városok: a rabszolgaság felszámolásával évezredes kultúrát vert szét, a néhai szolgák nyomorognak, nem tudnak önállóan élni, a Mesterek háttérbe szorítása véres polgárháborúba torkollik, mindez értelmetlen vérontást eredményez, ami sokkal nagyobb csapás a helyieknek, mint a rabszolgaság. Yarának a portyázást, Jonnak az önálló Északot tiltja meg. Arról nem is írunk, hogy Daenerys – a tanácsadóira hallgatva – Westeroson ostobábbnál ostobább döntések során sokkal nagyobb pusztítást okozott, mintha azonnal lerohanta és elpusztította volna a fővárost. Az látszik az eddigiekből, hogy Daenerys CSAK AKKOR ÉR EL EREDMÉNYT, ha sárkányként viselkedik, azaz kegyetlenül odavág, és ezért félnek tőle. Essoson addig volt rend, amíg keresztre feszítette a Mestereket, sárkánnyal égette meg a lázadozó nemeseket, és vaskézzel irányította a városok életét. Hiába rajongták körül az emberek az elején, a Daenerys által bevezetett újításokat mindenki utálta.
Westeros urai birkák. Te birka vagy? Nem, hanem sárkány. Akkor legyél sárkány! Daenerys végső döntése #5
Szóval az van, hogy Daenerys-t nem fogadja el a nép sehol, és napok alatt felzabálnák bárhol, ha nem védenék a sárkányok és a katonái. Ezt nyíltan ki is mondja: „Számomra itt nincs szeretet.” ERRE jön rá az a tény, hogy az egész élete hazugság volt: nem ő a törvényes örökös, nem ő született az uralkodásra, és Jon felett csak azért van hatalma, mert a férfi ezt hagyja (ez pedig NEM HATALOM!). Jon származásának kitudódásával Daenerys mindent elveszít: a trónhoz való jogát, az uralkodás esélyét, a westerosi Házak meggyőzésének lehetőségét... Az egész élete mehet a levesbe. Már az sem segít, ha Jon nyilvánosan lemond vagy meghal, mert Sansa előre jelezte Daenerys-nek: Észak nem hajt térdet senkinek, és a példája ragadós lesz (emlékezzünk csak arra, hogy például a Völgy lovagjai is Sansáért vannak ott). Daenerys-nek itt már csak két lehetősége maradt az uralkodásra (amit pedig mindenképpen AKAR): ha Jon elfogadja őt feleségének, és így – névleg – közösen kormányozhatják a Hét Királyságot VAGY ha nem törődik azzal, hogy ki a törvényes bármi, meg mit akar a nép, hanem azt teszi, mint a hódító ősei: VÉRFÜRDŐT rendez, és az ERŐSEBB JOGÁN elveszi a trónt. Szeretnénk megjegyezni, hogy a trón elvétele nem opcionális nála, az KELL vagy marad a halál.
Westeros urai birkák. Te birka vagy? Nem, hanem sárkány. Akkor legyél sárkány! Daenerys végső döntése #6
Daenerys NEM ŐRÜLT MEG, nem akar vérfürdőt, csak a hatalom kell neki mindenáron. Nem azért kínálkozik fel Jonnak, mert szereti, hanem azért, hogy kieszközölje magának a házasságot és ezzel a Vastrónt. Ha Jon belemegy ebbe, akkor Cersei legyőzése után elvben közösen uralkodnak, mert így talán Észak is megnyugszik. Ez nyilván nem így lenne, mert Daenerys senkivel sem osztozik a hatalmon (ezt mondja Varys is), balhé lesz belőle a későbbiekben, de így nem kellene Királyvárban vérfürdőt rendezni. Jon elutasítja. Ez a nő számára NEM SZERELMI CSALÓDÁS, hanem egyértelmű helyzet: innentől vagy TŐLE JOBBAN FÉLNEK, MINT AMENNYIRE JONT SZERETIK vagy nem ő lesz az uralkodó! Meg is mondja ott, nyíltan és konkrétan: LEGYEN AKKOR A FÉLELEM. Szeretnénk leszögezni ismét: ez NEM olyan ŐRÜLET, mint az Őrült Királyé volt, ő simán megbolondult. Itt arról van szó, hogy Daenerys-nek a HATALOM KELL, és minden más módszere csődöt mondott: a jófejség, az áldozatok, a diplomácia, az emberek megmentése és önmaga felkínálása is (tartós használat céljára). Itt ő nem lesz királynő, csak akkor, ha a Hamvak Királynője lesz, ami eredetileg nagyon nem akart lenni.
Westeros urai birkák. Te birka vagy? Nem, hanem sárkány. Akkor legyél sárkány! Daenerys végső döntése #7
Ezek miatt lendül támadásba Daenerys, aki gyakorlatilag végigsírja az egész mészárlást, mert pont olyanná vált, amilyen nem szeretett volna lenni, ezért nem törődik a harangokkal sem. Legyünk tisztában egy NAGYON FONTOS mondattal: ha a harangok után vége a csatának, akkor Cerseit legyőzték (mindegy is, hogy meghal-e), de JON A KIRÁLY és Daenerys egy senki. A vérfürdő viszont őt emeli a trónra, az erősebb jogán uralkodhat, és a hatalmát csak erőszakkal lehet megdönteni. Tehát Daenerys attól a pillanattól, ahogyan Drogon elrúgta magát a bástyáról, a HALÁLÁIG az egyetlen uralkodó Westeroson. És ő csak ezt akarta. And nothing else matters, ahogyan egy híres együttes – és Jaime Lannister – mondta
Westeros urai birkák. Te birka vagy? Nem, hanem sárkány. Akkor legyél sárkány! Daenerys végső döntése #8
Daenerys tragédiája az, hogy szerinte csak úgy lehetnek szabadok az emberek, ahogyan ő elképzeli. Így hiába beszél szabadságról, azonnal zsarnokká válik. És mi történik akkor, ha irgalmas, ha hallgat a tanácsadóira? Megmenti Mirrit, az cserébe megöli a szerelmét és a gyermekét. Felszabadítja a rabszolgákat, azok viszont visszamennének a Mestereikhez inkább. Megegyezik a Mesterekkel, azok hálából legyilkolják a katonáit, előkerülnek a Hárpia Fiai, felgyújtják a flottáját és nem sokkal később már a városát lövik. Hallgat a tanácsadóira, akik hülyék a háborúhoz, és elvesztegetik a seregeit, aztán Varys el is árulja és meg akarja ölni. Akik hűségesek hozzá (Jorah, Viseryon, Rhaegal, Missandei, stb.) azok meghalnak. És most jön a java: megmenti az egész emberiséget, feláldozva a seregei jó részét a későbbi alattvalói védelmében, aztán a lakomán már ihat is egyedül, mert senkit sem érdekel. Jon lesz a hős, akinek MEGINT DAENERYS MENTETTE MEG AZ ÉLETÉT, pedig az emberek még nem is tudnak Jon származásáról! Daenerys akkor sem lenne Westeros királynője, ha Jon nem létezne, mert nem szeretik, és nem hajtanak térdet neki, kivéve, ha FÉLNEK TŐLE – emlékezzetek a Tarlyk kivégzésére!
Az egyetlen katona („Tudni fogod, mikor támadj!”)
Itt szeretnénk megemlékezni arról a karakterről, aki CSAK JÓ TANÁCSOT adott a Sárkánykirálynőnek, mert mindig azonnal támadni akart, és megölni az ellenségeket. Így viselkedik egy király, így viselkedik egy sárkány. Sokan azt mondták, hogy Szürke Féreg egy jellemtelen, bosszúálló gazember, aki Missandei halála miatt fegyvertelen foglyok ellen vezeti az embereit, de ebből egy szó sem igaz. Szürke Féreg az EGYETLEN igazi KATONA a sorozatban, pontosan azt teszi, amire parancsot kap, és a saját véleményét csak akkor mondja el, ha kérdezik. Nem támad a foglyokra, elfogadja a megadásukat, amíg más parancsot nem kap. Ha bosszút akarna állni, nem így tenne. Daenerys pedig a megadás után határozottan TOVÁBB TÁMAD, ezzel deklarálva, hogy „az ellenség maga a város”. Tetszik érteni? Ha egy hadvezér, egy király folytatja a csatát, akkor annak nincs vége, és az az ellenség, akire ő rámutat, lehet az akár szerzetes vagy csecsemő is! A középkorban ez mindig így volt: nem népek vagy országok háborúztak egymással, hanem uralkodók, és ők maguk határozták meg, ki éppen az ellenség. Szürke Féreg azt tette, amit kellett, pont akkor „erőszakolták volna meg” a karakterét, ha nem engedelmeskedett volna a királynő parancsának. A Ned Stark halála óta bosszúra vágyó északiak meg mentek utána, de ez mindegy is: Szürke Féreg egyedül is ezt tette volna. Közben Jonra is ránéz, hogy az követi-e Daenerys parancsát, de csalódnia kell... MI VISZONT NEM CSALÓDTUNK: ez Trónok Harca volt a javából!
Véleményünk összefoglalása
Az van, hogy a Trónok Harca számunkra a karakterekről, a nagy döntésekről, a hibák következményeiről, a hatalomról és a háborúkról szól. Az elmúlt évadokban kicsit visszaesett a sorozat színvonala, de volt ezekben a fenti témákban egyfajta következetessége, amit a nézők SOHASEM VETTEK ÉSZRE. A mi számunkra a sorozat nem megölte a karakterek fejlődését az 5. részben, hanem BEFEJEZTE és MEGKORONÁZTA, és végre egy hatalomról, döntésekről és háborúról szóló részt kaptunk, ami visszaadta azt az élményt a béna Éjkirályos sztoriszál-kezelés után, ami miatt mindig is szerettük a sorozatot. Voltak benne hibák? Nem is kevés. Máshogyan csináltunk volna dolgokat? Jó néhányat. Ennek ellenére szerintünk – ha a sorozat eddigi történéseire is emlékszünk – EZ EGYIKE VOLT A LEGJOBB RÉSZEKNEK, és az alábbiakban alaposan le is írjuk, hogy miért!