A mai napon játszottuk az első Game of Thrones Rizikó tesztpartinkat. Számítottunk arra, hogy szép kivitelű játékot szedünk elő a dobozból, nem is kellett csalódnunk. Tudtuk, hogy lényegesen összetettebb játékmódok vannak benne, mint az alap Rizikóban, és némi szabálytanulmányozás után belevágtunk a westerosi királykodásba három játékossal.

Ami meglepett minket: minden komoly stratégiai kihívása ellenére a játék annyira hozta a Trónok Harca hangulatát, hogy gyakran a regényekre és a filmsorozatra kellett gondolnunk közben. Nem agyalós, esélylatolgatós taktikázás lett belőle, hanem valódi küzdelem, amiben szerepet kapott a lovagi seregek mellett a pénz, a diplomácia és a szerencse egyaránt. Váratlan fordulatokban, komikus vagy tragikus eseményekben sem volt hiány.

Három nemesi család versengett a Westeros feletti uralomért: a Stark (karakterek: Ned, Catelyn, Robb, Jon Snow), a Baratheon (Stannis, Melisandre, Davos, Saan) és a Lannister (Tywin, Jaime, Cersei, Tyrion). A „Dominion” játékmódot próbáltuk ki, ahol győzelmi pontokat kell szerezni, tehát nem kizárólag hódítással, hanem politikai vagy gazdasági eszközökkel is el lehet érni a győzelmet. Minden ház titkos küldetésekkel igyekszik előnyhöz jutni, miközben nyílt háborút visel a többi frakció ellen. Az adókból és a kereskedelemre kivetett sarcokból fizethetőek a karakterek képességei, bizonyos különleges egységek (nehézlovasság, ostromgépek, erődök), valamint a Mesterek tanácsait és a sorsot szimbolizáló kártyákat is aranysárkányokért használhatjuk.

Mivel most játszottunk először ilyet, biztosan nem a lehető legravaszabb húzásokat vetettük be, de így is hihetetlenül nagy élmény volt. Néhány tanulságos apróság a mai összecsapásból:

 • Ned Starkot a Lannisterek első körében meggyilkolták. Innentől Robb vezette a házat.
 • Jaime Lannistert Stannis emberei egy nagy csata után foglyul ejtették, és 500 arany váltságdíjat kértek érte. Most is fogságban sínylődik, mert Tywin nem volt hajlandó kifizetni…
 • Észak nagy. Túl nagy.
 • Ha nincs kikötő, nincs kereskedelem, nincs pénz, nincs csoki.
 • Minden karakternek van értelme, sokat változtatnak a játékmeneten, kivéve, ha elfelejtjük használni a képességeiket (ekkor sem gond, ha ott vannak, mert az „elfelejtős”, nem harcban használható szereplők pont azok a szép nők, akiket érdemes nézegetni).
 • A Vas-szigetek menő hely. Ezt bővebben kifejtjük később.
 • Támadásnál nem hátrány, ha lovagokat, ostromgépeket is viszünk magunkkal. Az egyszerű katonák nehezen boldogulnak velük. Ha a védekezőnek is akad valami hasonló egysége, akkor nagy mészárlás van kilátásban…
 • A szabályok érthetőek, de a rengeteg kombinációs lehetőség, képesség, manőver kiismeréséhez nem elég egyszer játszani, véleményünk szerint a társas végtelenszer játszható újra úgy, hogy mindig váratlan fordulatokkal találkozhatunk közben. Mi ráadásul csak az egyik játékmódot próbáltuk ki mindössze három nemesi családdal. Ha heten játszottunk volna (KÉT TÁBLA, hetvenegynéhány tartomány geopolitikai káosszal, 28 karakterrel, elképesztő diplomáciával), akkor ez a bejegyzés nagyjából sosem készült volna el, mert még mindig zajlana a küzdelem… Kicsit túloztunk most. De nem nagyon.
 • Vicces események a mesterkártyák miatt: a Baratheon seregeket lefizették Királyvár kapujában – kétszer is. Dögvész tizedelte Észak népeit, pedig egészségesen étkeztek, sokat mozogtak, ráadásul először még a háború is elkerülte őket. Baratheon időjárásjelentés: „szerintem hideg lesz…”, öt sereg fagyott halálra, ebből az egyik a sajátjuk volt.
 • Kialakult a Lopakodó Szarvas Legendája. A Baratheon egységek fekete színűek, így beleolvadnak a tábla sötét hátterébe. Innen-onnan előkerültek páran alkalmanként, akik valamiért a tartományok tengerparti részein múlatták az időt korábban (a szarvasok mimikrije a vízben az igazi, onnan senki sem számít rájuk).
 • A Stark farkas (a három sereget jelző figura) nagyon fent hordja az orrát, így többnyire pofára is esik, főleg, ha véletlenül belerúgunk az asztalba. A szarvas és az oroszlán stabil.

 

Elképesztően szép és hangulatos ez a társas, abszolút a „must have” kategória. Ezzel nagyon sokat fogunk még játszani!

1.kör

Első kör, nagyjából innen indultunk.

szarvas

Itt a szarvas, hol a szarvas… Oroszlánok és farkasok között a lombrágcsáló szakkör… Ők nyertek egyébként a nagy sunnyogással.

sealion

Operation Sea Lion: a Lannister fókák… kimásztak az északi partra… A Stark játékos nem tartotta be az egyezséget, elárulta a fókákat 1 győzelmi pontért… Megbűnhődött.

dorne

Dorne, napsütés, a sörény még mindig tart (Lannister seregek a pusztában).

További képek, információk és vásárlási lehetőség: Game of Thrones Risk Deluxe