Ez a blogbejegyzés egy hosszú sorozat része, amelyben összehasonlítjuk az HBO filmadaptációjának hőseit a regények karaktereinek ábrázolásával. Írunk a szereplők erősségeiről és gyengéiről, a velük kapcsolatos forgatókönyvi és rendezői lépésekről, a színészek munkájáról.

Eddard Stark karaktere – Bran visszaemlékezésein kívül, ahol a fiatal Nedet láthattuk – egyetlen évadot kapott a sorozatban, hatása mégis óriási: ennyi idő után is emlékszünk minden egyes lépésére, tetteire, jellemére. Kidolgozott, a regényekhez hasonlóan részletesen bemutatott hős volt, Sean Bean pedig nagyon jó választásnak bizonyult erre a szerepre.

FORGATÓKÖNYV ÉS RENDEZÉS

Ned a Trónok Harca első évadának főszereplője volt, sok játékidőt, párbeszédet kapott a sorozatban. A forgatókönyvek kezdetben nagyon hűen követték a regény cselekményét, így kifejezetten jól sikerültek, a rendezők pedig pontosan tudták, hogy melyik karaktert mennyi idő alatt lehet értelmesen bemutatni. A vágások, a szövegek kiemelkedő színvonalúak voltak.

Tegyük hozzá az igazság kedvéért, hogy az első évadhoz könnyebb lehetett forgatókönyvet írni, mint a többihez, hiszen ekkor a történetben (Daenerys szálának kivételével) minden fontosabb szereplő EGY HELYEN tartózkodott, nem kellett térben és időben ugrálni a jelenetek között.

Eddard annyira sokat tett hozzá a Trónok Harca világához ezen eszközök segítségével, hogy a történet elképzelhetetlen nélküle. A sorozat hatalmas erénye, hogy a 7. évad végén még mindig az ő értékrendje és tettei motiválják a leszármazottait – akár jónak, akár „becsületesen ostobának” tartják, a hatása rájuk megkérdőjelezhetetlen.

A REGÉNY ÉS A FILM

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a két Ned (a könyvben és a sorozatban szereplő karakter) nagyon hasonlít egymásra. Két jelentős különbség van köztük: az egyik az életkoruk, a másik pedig a harci tapasztalatuk bemutatása.

Az életkoruk okkal nem egyezik – a sorozatban szinte minden szereplő sokkal idősebb, mint a regényekben, ez azért van, mert bizonyos jeleneteket nem lehetett fiatal gyerekekkel eljátszatni etikai okokból, így a szüleik/kíséretük tagjai is arányosan idősebbek lettek. Eddard a sorozatban legalább 15 évvel tűnik idősebbnek, mint a könyvben.

A harci tapasztalatot illetően Eddard a könyvekben lényegesen félelmetesebbnek van beállítva, mint amennyi a filmben látszik, hiszen majdnem egész felnőtt életét háborúkban töltötte. Kicsit hiányoltuk ennek érzékeltetését a sorozatból, mert ez még komolyabbá tette volna a bukását – hiszen egy nő és egy senkiházi áruló győzi le.

KAPCSOLAT A TÖBBI SZEREPLŐVEL

Az HBO zseniálisan alkotta meg Ned minden fontosabb kapcsolatát: a feleségével, a gyerekeivel, a kíséretével is pontosan úgy bánik, mint a regényekben. Hűséges férj, szigorú, de jó apa, tehetséges vezető. Ezek olyan panelek, amikkel könnyű meggyőző eredményt elérni. Mi nem is ezt tartjuk nagyon sokra, hanem Eddard elképesztően kontrasztos ábrázolását a többi hatalmassággal szemben.

Robert, Cersei, Petyr, Varys, Pycelle, Jaime, Ser Barristan és Renly esetében olyan jól nyúltak a viszonyok megformálásához, hogy mindegyik kapcsolatról külön könyvet lehetne írni.

A mi személyes kedvencünk a Kisujjal való összekülönbözése volt, ami hosszú, álságos előkészítés után tényleg nagyot ütött. Eddard egy feddhetetlen lovag, „igazi férfi”, aki annyira különbözik a hazudozó, másokkal piszkos munkát végeztető, gyenge, aljas stricitől, amennyire csak lehet – ezt minden egyes jelenetnél érezzük, de a tróntermi árulásig valahogyan nem értjük meg, milyen mély ez az ellentét. Szintén óriási jelenet a szökőkút melletti párbeszéde Cerseivel, amivel aláírja a halálos ítéletét.

A SZÍNÉSZ

Sean Bean szerintünk a castingot végző stáb egyik legjobb döntése volt – és nem csak azért, mert a legendásan sok filmben elhalálozó színész biztosan alkalmas jelölt a regényben szereplő „vezéráldozat” meghozatalára (mely szerint mindenképpen meghal az első évadban). Kimérten, pontosan játszotta a szerepét, pont annyira volt emberi, amennyire egy főúrnak ez megadatik ilyen élethelyzetekben, a mi értékelésünk szerint nem is nagyon voltak gyengébb jelenetei.

A Trónok Harcát pont azért szeretjük, mert a világa – bár hasonlít a miénkhez – egészen egyedi HANGULATOT áraszt magából, ezt pedig az első regény (és a filmsorozat első évada) teremtette meg. Eddard karaktere Sean Bean előadásában egyszerűen felejthetetlenné teszi Westerost, és a „hátán viszi” azokat a kevésbé ismert, de nagyon tehetséges színészeket a világhír felé, akik az ő eltűnése után is sok-sok éven át gondoskodnak számunkra arról, hogy ez a hihetetlen hely megmaradjon nekünk.